Морската агенция на САЩ съветва търговските кораби под флага на САЩ, предварително да изпратят плановете си за транзит на американските и британските военноморски власти, ако възнамеряват да плават във водите на Персийския залив след редица инциденти с танкери, включващи Иран, съобщава "Ройтерс".

"Засилената военна активност и засиленото политическо напрежение в този регион продължават да представляват сериозна заплаха за търговските кораби", съобщава американската морска администрация (MARAD).

Корабите трябва също да предупреждават Пети флот на ВМС на САЩ и Морските търговски операции на Обединеното кралство в случай на инцидент или подозрителна дейност. Издадено е предупреждение, че могат да се сблъскат с намесата в техните глобални системи за позициониране (GPS).

Великобритания заяви в понеделник, че се присъединява към САЩ в мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби.

MARAD съобщава, че при най-малко два инцидента с търговски кораби и Иран от май 2019 г., корабите са съобщили за намеса в техните GPS и "измамени" в комуникации от неизвестни лица, които лъжат, че са САЩ или други военни кораби.

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината

Преди дни стана ясно, че Иран е задържал още един танкер в Персийския залив.

На 19 юли Революционната гвардия пое контрол над петролния танкер под британски флаг Stena Impero. Според иранските власти корабът е нарушил

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2.1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци в началото на юли край бреговете на Гибралтар.

През юни Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара президента Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари, като в последния момент ги отмени.

САЩ се опитват да сформират коалиция за охрана на танкерите в Персийския залив. Великобритания вече охранява танкерите си в региона.

Напрежението в Персийския залив се покачи, след като миналата година президентът Тръмп обяви, че САЩ напускат ядрената сделка с Иран.

Рохани: Война с Иран е майката на всички войни

Рохани: Война с Иран е майката на всички войни

"Пролив за пролив. Не може Ормуз да е отворен за вас, а Гибралтар затворен за нас"