Иран разкри нова радарна система с обсег от 400 км (250 мили), която може да проследи дронове и ракети, предаде "Ройтерс".

Съобщението идва в момент на нарастващо напрежение между Иран и САЩ.

Иран свали американски военен дрон за наблюдение в Персийския залив с ракета "повърхност-въздух" през юни. Техеран заяви, че дронът е бил над територията му, но според Вашингтон е бил в международното въздушно пространство.

Западните военни анализатори твърдят, че Иран често преувеличава възможностите си за оръжие, макар че притесненията му за програмата за балистични ракети с голям обсег на действие допринесоха за това Вашингтон миналата година да напусне пакта, който Иран подписа със световните сили през 2015 г., за да овладее своите ядрени амбиции в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Вижте как Иран свали американския дрон

Вижте как Иран свали американския дрон

Напрежение между Белия дом и Техеран

"Тази система има високи възможности и може да открива всички видове крилати и балистични ракети и дронове", подчертава бригаден генерал Алиреза Сабахифард, командир на противовъздушната отбрана на редовната армия.

Той обяснява, че това е преустановена версия на системата, която е била извън експлоатация дълго време.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възстанови санкциите срещу Техеран, след като се оттегли от ядрената сделка, която другите нейни подписали се надпреварват да поддържат, тъй като Вашингтон също така лобира да създаде коалиция за морска сигурност, която да гарантира корабоплаването в Персийския залив, свързано с противопоставяне с Иран заради доставките на петрол.

Иран предупреди САЩ след свалянето на дрона, че може пак да ги удари

Иран предупреди САЩ след свалянето на дрона, че може пак да ги удари

Предложението на САЩ за провеждане на преговори без предварителни условия било неприемливо