Министерството на външните работи на Ирак привика четирима западни посланици заради изявленията им, осъждащи нападение през уикенда в Багдад, при което загинаха 20 антиправителствени демонстранти и четирима полицаи, съобщава "Ал Арабия".

Посланиците на Германия, Великобритания и Франция се срещнаха с премиера Адел Абдел Махди в неделя, който му каза, че "никоя въоръжена група не може да действа извън контрола на държавата".

Канадският посланик също коментира, че държавата не трябва да позволява на определени въоръжени групи да се скитат необезпокоявани.

Министерството заяви, че и четиримата са призовани за тяхната "неприемлива намеса във вътрешните работи на Ирак".

Посолството на САЩ в Багдад издаде предупреждение в понеделник, като повтори своите препоръки за пътуване от май 2019 г. за американски граждани, да се откажат от пътуването до Ирак и да избягват районите с протести.

По-рано, посланикът на ЕС в Ирак Мартин Хът заяви, че е "възмутен и силно натъжен при снощните убийства на множество протестиращи и сили за сигурност от престъпни елементи".

Френското посолство в Ирак осъди атаките, насочени срещу антиправителствените демонстранти, и призова нападателите да бъдат изправени пред съда.

Британският посланик в Ирак Стивън Хики коментира, че осъжда нападението "срещу мирните протестиращи и изказвам искрените си съболезнования на семействата на жертвите и най-добрите си пожелания за възстановяване на ранените. Призовавам правителството да направи повече за защитата на демонстрантите и да предприеме спешни мерки, за да привлече извършителите към отговорност."

В поредица от туитове посолството на САЩ в Багдад осъди нападението и призова иракското правителство да защити демонстрантите.

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

Броят им бързо се увеличава