Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади предупреди Турция, че ще бъде третирана като враг, ако предизвика сблъсък в Северен Ирак, но същевременно подчерта, че не иска война със северната съседка, съобщава "Франс прес".

Турция изпрати вчера военен конвой от тридесетина военни превозни средства, сред които танкове и артилерия, в северната част на Ирак, близо до турско-иракската граница.

Турция трупа танкове по границата с Ирак

Турция трупа танкове по границата с Ирак

Турските въоръжени сили започнаха

Анкара на няколко пъти заяви, че има намерение да играе роля в рамките на битката за иракския град Мосул, но Багдад винаги твърдо е отказвал намесата на съседката си.

Ирак също така настоява Турция да изтегли войските си, разположени в база, северно от Мосул, където тя официално обучава сунитски иракски доброволци срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Иракският премиер заяви по държавната телевизия, че Ирак не желае война и сблъсък. "Но в случай на сблъсък ние сме готови. Ние ще смятаме Турция за враг и ще се отнасяме към нея както с враг", предупреди Абади.

Според турския министър на отбраната Фикри Ъшък разполагането на военни в зоната близо до границата с Ирак се обяснява с важния развой на ситуацията в региона. Той визира офанзивата срещу Мосул и турските операции срещу кюрдските бунтовници в югоизточната част на Турция.