Изненадващо първият заместник-председател на иракския парламент Хумам Хамуди обяви, че неговата страна е решена да съди Израел за бомбардирането на ядрения реактор „Озирак” през 1981 г., пише израелското издание „Джерусалем пост”

В изявление Хамуди изтъква: „Ирак е решен да съди Израел за бомбардирането на ядрения реактор и да го принуди да плати репарации за това нападение”, без да уточнява кога ще предприеме подобна мярка.  

„Външното министерство и парламентарната комисия по външни отношения трябва да насърчат този проблем в международен план и да предизвикат специално внимание към него, в светлината на 35-годишнината от извършването на израелската атака срещу ядрения реактор”, добавя Хамуди.

Високопоставеният иракски политик също така призовал Организацията на обединените нации (ООН) да приложи резолюция 487 от 1981 г., която позволява на Ирак да иска репарации за военния удар на Израел срещу ядрения реактор и категорично осъжда нападението.

Шефът на парламентарната комисия по външни отношения Абдел Бари Зибари е заявил пред турската Анадолска информационна агенция: „Досега Ирак не е получил международна подкрепа да съди Израел за бомбардирането на ядрения реактор. За да го стори, той ще се нуждае от тази подкрепа, и по-специално подкрепата на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.”

Иракският ядрен реактор, който се нrамира в югоизточната част на столицата Багдад, беше бомбардиран от израелските военновъздушни сили на 7 юни 1981 г., като са били съсипани големи части от реактора, който все още е бил в процес на изграждане.