Иракските сили започнаха офанзива за превземането на Рава, последният град, контролиран от ДАЕШ (Ислямска държава), съобщава БиБиСи.

Градът и няколко малки парцела земя са всичко, което остава под контрола на джихадистите в Ирак, след като по-големият град Ал Кайм падна миналата седмица.

Иракските сили влизат в Ал Каим в последна офанзива срещу ислямистите

Иракските сили влизат в Ал Каим в последна офанзива срещу ислямистите

Около 1500 ислямистки бойци се очаква да останат в непосредствена близост до града

Последната крепост на ДАЕШ в Сирия, Албу Камал също падна миналата седмица. Превземането на Рава с офанзивата започната днес, поставя джихадистите на ръба на пълното поражение в Ирак.

Съвместното оперативно командване съобщава, че две части на иракската пехота и сунитските сили са подкрепени и от авиация.

Рава е един от няколкото града от двете страни на иракско-сирийската граница, използвани от ДАЕШ в така наречената "провинция Ефрат", за прехвърляне на бойци, оръжия и стоки между двете страни.

Трансграничната провинция бе символ на намерението на джихадистите да изкоренят всички граници в региона и да унищожат спомените за споразумението "Сикеш-Пикот" от 1916 г., емблема на колониалното разделение на района.

ДАЕШ са изгонени от около 95% от земята, завладяна от тях в Ирак, а повече от 4,4 милиона иракчани са освободени от управлението им, според коалицията, ръководена от САЩ.

Групата има най-много няколко "месеца (останали) като прото-държава", коментира старши офицер на "Кралските военновъздушни сили" (RAF), който наблюдава британските въздушни удари срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия.

Журналисти коментират, че ДАЕШ "почти сигурно ще се превърнат във бунтовническа организация", която ще продължи да опитва да нанася атаки и в двете страни.