Отказано им да имат собствена държава в действителност, иракските кюрди обявиха независимост в киберпространството с ново име на домейн, което предизвика гнева на Иран, който е враждебно настроен към техните стремежи, съобщава „Ройтерс”.

Новият домейн „.krd” дава на кюрдите отделно пространство във виртуалния свят във време, когато те набират легитимност в региона чрез съюза си с предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”).  

Често определяни като най-голямата етническа група в света без своя собствена държава, кюрдите се изживяват като жертви на договорка между великите сили, която разделя родината им между Турция, Иран, Сирия и Ирак след Първата световна война.

„Онези, които ни затвориха в тези географски граници, нямат същото влияние в киберпространството. В интернет ние избираме нашите собствени граници”, изтъква Хиуа Афанди, който е главното действащо лице за международното признание на домейна, който беше отворен за частни компании, организации и частни лица за използване.

„Ние бихме желали да живеем в страна, наречена Кюрдистан, било то физически или в киберпространството”, допълва Афанди, който ръководи министерството, отговарящо за информационните технологии в Иракски Кюрдистан, който е автономна област в рамките на Ирак.

На кюрдите им беше предоставен домейна „.krd” през 2013 г. от ICANN, която е базирана в САЩ и която управлява интернет адресите.

Ръководителят на кюрдите в Иракски Кюрдистан, където кюрдите постигнаха най-висока степен на автономност, се зарече да бъде проведен референдум за независимост през тази година, докато се сражават с терористите от ДАЕШ.