Иракските сили са отвоювали ключов град от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), ключова цел на южния фронт на офанзивата за превземането на Мосул, съобщава "Франс прес".

Полицията, армията и елитните спецчасти са установили пълен контрол над град Хамам ал Алил, последния град преди Мосул от юг. Той се намира на западния бряг на река Тигър, на около 15 км югоизточно то Мосул.

Иракските сили вече влязоха в Мосул от изток и се движеха в рамките на града на север, но имат известно разстояние за покриване на южния фронт.

Животът бързо се е възобновил в Хамам ал Алил, уточнява оператор на "Франс прес", като някои местни жители повторно са отворили магазини и други обекти в града.

Войници могат да бъдат видени да помагат на някои разселени цивилни с техния багаж и чанти.

Отвоюването на Хамам ал Алил разчиства пътя за иракските сили да пробият на север и да се придвижат до стрелково разстояние в южните квартали на Мосул.

В южната част на Мосул се намират международното летище, огромна военна зона и голяма база, която иракските сили са били принудени да напуснат, след като ДАЕШ завладяха града през юни 2014 г.