Иракските специални сили са освободили нов квартал от "Ислямска държава" в източната част на Мосул. Това съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на информация от високопоставен командир. Това е поредната победа в мащабната военна операция, която продължава седма седмица.

Командирът на центъра за съвместни операции, които следи кампанията в Мосул, ген.-лейтенант Абдул Амир Ярела обяви, че войските напълно са освободили квартал "Ал-Елам" и са издигнали иракския флаг над сградите му. Той допълни, че екстремистите от "Ислямска държава" са понесли загуби, но не посочи подробности.

Иракската армия си върна 19 квартала в Мосул

Иракската армия си върна 19 квартала в Мосул

Бригаден генерал Хайдер Фадхил от специалните сили изтъкна

Новината дойде часове, след като през нощта "Ислямска държава" извърши нападение срещу иракските сили за сигурност в югоизточната част на Мосул. Ден по-рано войските напреднаха навътре в тази част на града.

Атаката нанесе тежки загуби, обяви представител на иракската армия, без да дава данни за броя на жертвите и други подробности.

Във вторник, войските навлязоха в югоизточния квартал "Ал-Салам" и освободиха болницата преди да срещат съпротивата на екстремистите от "Ислямска държава". Конвои от десетки въоръжени иракски специални части и въоръжени автомобили можеха да се видят в квартала тази сутрин.