Международните санкции на Иран ще бъдат вдигнати днес, когато Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) представи крайния си доклад за спорната ядрена програма на Иран. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от „Ройтерс”.

Зариф пристигна рано днес във Виена, където се очаква МААЕ да обяви доклад, потвърждаващ, че Иран е изпълнил ангажиментите си по ядрената сделка от миналата година, задействане на „Ден на изпълнение” и премахване на санкциите.

„Днес с обявяването на доклада на МААЕ ядрената сделка ще бъде изпълнена, след което ще бъде направено съвместно обявление за началото на сделката”, заяви Зариф в отговор на въпрос от държавната новинарска агенция ИРНА.

Докладът, който ще бъде обявен, ще отбележи ангажиментите от ядреното споразумение от 14 юли 2015 година. Съгласно споразумението, Иран се съгласи да свие ядрената си програма в заменяна на премахването на някои от санкциите на ЕС, САЩ и ООН. Това ще позволи на милиарди долари инвестиции да потекат към страната.

Днес е добър ден за иранците, след като санкциите ще бъдат премахнати”, обяви Зарид.

По-късно днес той ще се срещне с Джон Кери, Федерика Могерини и шефа на МААЕ.