Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) заяви в събота, че Международната организация за атомна енергия (МААЕ) продължава да наблюдава дейностите в ядрените обекти на Иран, но няма достъп до записаната информация в камерите си.

"Мониторингът продължава, но докато не бъде постигнато ядрено споразумение, информацията ще остане при нас и вероятно ще бъде изтрита", каза Бехруз Камалванди, говорител на AEOI, цитиран от иранската информационна мрежа на арабски език Al-Alam.

По отношение на прехвърлянето на някои ядрени съоръжения в Карадж, близо до столицата Техеран, в комплекса Натанц в централен Иран, той каза, че "за съжаление поради терористичната операция срещу съоръжения Карадж, трябваше да засилим мерките за сигурност и преместихме важна част от тези машини. "

"Машините за центрофуги бяха преместени на по-безопасно място поради важността им и сега работят", отбеляза той.

На 4 април Иран информира ядрения надзорен орган на ООН за плана си да прехвърли машините за производство на части за центрофуги от Карадж в Натанц.

МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран

МААЕ разкри нови стъпки на Иран към обогатяването на уран

Страната въвежда в експлоатация цех за производство на части за центрофуги

Говорителят на AEOI добави, че със споразумението, постигнато с МААЕ, въпросите относно минали дейности на Иран ще бъдат решени до юни.

"В момента нямаме технически проблеми, въпреки че може да има някои малки проблеми, които се решават", каза той.

Припомняме, че на 14 април беше съобщено, че Иран въвежда в експлоатация нов цех в Натанз, който ще произвежда части за центрофуги за обогатяване на уран.

Новият цех повдигна въпроси относно плановете на Иран за производството на модерни центрофуги - машини, които произвеждат обогатен уран много по-бързо от машините от първо поколение, чиято употреба беше ограничена съгласно споразумението от 2015 г.

В момента обогатяване се извършва със стотици усъвършенствани центрофуги, някои от които обогатяват до чистота до 60%, като близо 90% от тях са оръжейни. Това е далеч над ограничението от 3,67%, наложено от ядрената сделка, и 20%, които бяха постигнати преди нея.

Иран се връща на преговорите във Виена само за гарантирана сделка

Иран се връща на преговорите във Виена само за гарантирана сделка

Но следващите стъпки зависят от САЩ

В доклада си МААЕ посочва, че на 12 април е поставила камери за наблюдение на мястото, без обаче да уточнява точното му местонахождение в Натанз.

То е от особен интерес за западните сили и особено за най-големия враг на Иран - Израел. "Ройтерс" припомня, че инсталациите в Карадж бяха поразени от това, което Техеран нарича саботажна атака от страна на Израел. Оттогава Техеран се стреми да гарантира по-голяма сигурност за такива обекти.

Обширната площадка в Натанз включва подземна фабрика за обогатяване на уран която осигурява защита от всякакви потенциални въздушни удари.

На 13 април 2022 г. Иран информира агенцията, че машините ще започнат да работят в новия цех същия ден, се казва в доклада.

Съгласно споразумение с Иран, сключено преди повече от година, МААЕ няма достъп до данните, събрани от камери и друго оборудване за наблюдение от някои места, като например работилници за части за центрофуги.