Иран въвежда в експлоатация нов цех в Натанз, който ще произвежда части за центрофуги за обогатяване на уран, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на доклад на Международната агенция за атомна енергия.

Това ще се случва с машини, преместени там от затворения в момента завод в Карадж.

Новият цех повдига въпроси относно плановете на Иран за производството на модерни центрофуги - машини, които произвеждат обогатен уран много по-бързо от машините от първо поколение, чиято употреба беше ограничена съгласно споразумението от 2015 г.

В момента обогатяване се извършва със стотици усъвършенствани центрофуги, някои от които обогатяват до чистота до 60%, като близо 90% от тях са оръжейни. Това е далеч над ограничението от 3,67%, наложено от ядрената сделка, и 20%, които бяха постигнати преди нея.

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър"

В доклада си МААЕ посочва, че на 12 април е поставила камери за наблюдение на мястото, без обаче да уточнява точното му местонахождение в Натанз.

То е от особен интерес за западните сили и особено за най-големия враг на Иран - Израел. "Ройтерс" припомня, че инсталациите в Карадж бяха поразени от това, което Техеран нарича саботажна атака от страна на Израел. Оттогава Техеран се стреми да гарантира по-голяма сигурност за такива обекти.

Обширната площадка в Натанз включва подземна фабрика за обогатяване на уран която осигурява защита от всякакви потенциални въздушни удари.

На 13 април 2022 г. Иран информира агенцията, че машините ще започнат да работят в новия цех същия ден, се казва в доклада.

Съгласно споразумение с Иран, сключено преди повече от година, МААЕ няма достъп до данните, събрани от камери и друго оборудване за наблюдение от някои места, като например работилници за части за центрофуги.

МААЕ: Иран обогатява уран с усъвършенствани центрофуги

МААЕ: Иран обогатява уран с усъвършенствани центрофуги

В доклад са посочени нови данни