Иран смята да спре достъпа на Международната агенция по атомната енергия (МААЕ) до информация за иранските ядрени обекти, съобщи Дойче веле.

"МААЕ разполагаше с три месеца, за да изпълни ангажиментите си. Не го направи, срокът изтече вчера." - заяви председателят на меджлиса Мохамад Багер Халибаф. Той добави, че организацията вече няма да има достъп до снимки и данни от ядрените обекти на Иран.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси се ангажира, че агенцията ще излезе с официално изявление по случая.

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

МААЕ обвинява Иран в нежелание да сътрудничи

Техеран криел уран, достатъчен за оръжия

Наблюдатели свързват заплахите на Халибаф с предизборната борба на фона на предстоящите президентски избори, които са насрочени за 18 юни. Хардлайнерите се опитват да предотвратят постигането на споразумение в международните преговори за иранската ядрена програма, за да увеличат шансовете си за победа. Същевременно умерените сили около президента Хасан Рохани се противопоставят на бламирането на преговорите. Рохани смята, че ако преговорите дадат резултат, това може да доведе до отмяна на американските санкции срещу Техеран и да помогне на страната да излезе от икономическата криза.

В австрийската столица Виена вече над месец се водят преговори между Иран и международните посредници по ядрената сделка, сключена с Техеран през 2015 г. Споразумението беше подписано от шест държави в качеството им на международни посредници: САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания. Предишният американски президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от сделката, но с влизането на Джо Байдън в Белия дом Вашингтон заяви готовност за връщане в шесторката.

МААЕ: Иран обогатява уран с усъвършенствани центрофуги

МААЕ: Иран обогатява уран с усъвършенствани центрофуги

В доклад са посочени нови данни

Междувременно Иран обогатява уран над нивата, договорени в споразумението. Иранските власти настояват санкциите на САЩ да бъдат отменени в аванс, за да спазва Техеран ангажиментите си по сделката. През февруари Иран се съгласи МААЕ да продължи проверките по ядрените обекти в страната, но в ограничен обем и само за три месеца. Проверките са залегнали като част от сделката с посредниците.