Иран ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването му е заплашено от Израел. Това заяви Камал Харази, съветник на върховния лидер на Иран, цитиран от Ройтерс.

Нямаме решение да създадем ядрена бомба, но ако съществуването на Иран бъде застрашено, няма да има друг избор освен да променим военната си доктрина, изтъкна той. По думите му Техеран има потенциала да създаде такъв тип оръжия.

В случай на атака срещу нашите ядрени съоръжения от ционисткия режим (Израел), нашето възпиране ще се промени", добави Харази.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей забрани разработването на ядрени оръжия във фетва в началото на века. Той повтори позицията си през 2019 г., като отбеляза, че Изграждането и складирането на ядрени бомби е погрешно и използването им е харам (религиозно забранено). Хаменей подчерта, че Иран разполага с технологията за разработка на ядрено оръжие, но се въздържа да я употребява.

През 2021 г. тогавашният министър на разузнаването на Иран зави, че западният натиск може да накара Техеран да търси ядрени оръжия.

През април Иран и Израел достигнаха най-високото си ниво на напрежение, като Техеран директно изстреля около 300 ракети и дронове срещу Израел като отмъщение за израелския удар срещу иранското посолство в Дамаск.

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Иран се похвали с положителни и продуктивни преговори с МААЕ

Гроси се опитва да засили надзора върху ядрената дейност на Техеран