Иран екзекутира 34-годишен мъж, обвинен в убийството на служител по сигурността, по време на протестите заради смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс.

Това е първата известна екзекуция, свързана с протестите, откакто сравнително умереният президент Масуд Пезешкиан встъпи в длъжност.

Смъртта в полицейския арест през септември 2022 г. на Амини, която беше арестувана за предполагаемо неспазване на задължителния дрескод за жени в Иран, предизвика месеци на антиправителствени протести и се превърна най-голямата демонстрация на съпротива срещу шиитските духовни власти от години.

През ноември 2022 г. Реза Расаи се присъедини към протестите "Жена, живот, свобода" в родния си град Сахне, в западната провинция Керманшах, по време на които агентът по сигурността Надер Байрами беше смъртоносно намушкан.

Според полуофициалната новинарска агенция Tasnim Байрами е бил началник на разузнаването на елитната Революционна гвардия на Ислямската република в окръг Сахне.

Расаи, също от кюрдски произход и член на религиозно малцинство според правозащитната група Hengaw, беше обвинен в убийството на Байрами и осъден на смърт през октомври 2023 г. Той беше екзекутиран във вторник, съобщи официалната съдебна информационна агенция Mizan.

"След четири съдебни заседания и въз основа на мнението на съдебния патолог, както и на самопризнанията на обвиняемия, беше доказано, че смъртта е причинена от нож, принадлежал на Расаи", цитира Mizan думите на регионалния прокурор на Керманшах.

Amnesty International заяви на уебсайта си, че Расаи е осъден на смърт след "крайно несправедлив процес, който се основава на неговите принудителни самопризнания, получени с изтезания".

Масуд Пезешкиан, който спечели изборите за президент през юли, през 2022 г. поиска разяснения от властите относно смъртта на Амини и даде обещания по време на предизборната си кампания за по-добра защита на правата на жените и малцинствата.

Иран трескаво търси своя Горбачов

Иран трескаво търси своя Горбачов

Горбачов изглежда като празно лице, върху което може да се нарисува идеалното лице на съветския лидер. Днес новоизбраният президент на Иран Пезешкян показва такова празно лице