Иран и Русия започват строителството на два нови ядрени реактора в иранската АЕЦ "Бушер", съобщава "Франс прес".

Ислямската република се опитва да ограничи зависимостта си от петрол и газ с 20 ядрени реактора, планирани да бъдат построени през следващите години, включително девет да бъдат построени от руски компании.  

„Операциите по изграждане на два нови ядрени реактора в Бушер ще започнат на 10 септември и ще отнеме 10 години реакторите да бъдат завършени”, посочи представител на иранските власти.

Новите реактори ще струват около 10 млрд. долара и ще доведат до спестяване на 22 млн. барела петрол годишно.

Русия построи съществуващия 1000-мегаватов реактор в Бушер, която се намира на брега на Персийския залив. Той започна работа през 2013 г.

През ноември 2014 г. Русия подписа договор за сътрудничество, за да помогне в изграждането на два нови реактора на същата площадка, заедно с планове за евентуално построяване на девет реактора на територията на цялата страна.

Два от тях също може да бъдат изградени в Бушер, като общо реакторите в централата да станат пет.

Иран подписа през юли 2015 г. ядрено споразумение със САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия, с което бяха отменени някои от международните санкции в замяна на ограничения по спорната ядрена програма на Техеран.

Техеран многократно е отхвърлял западните и израелските обвинения, че неговата ядрена програма е насочена към производство на атомна бомба, като настоява, че е за чисто граждански цели.