Иран и Судан обявиха в четвъртък, че планират да възстановят дипломатическите си връзки след седемгодишно прекъсване. Срещата между иранския външен министър и неговият судански колега се проведе в Баку, столицата на Азербайджан, по време на събирането на Движението на необвързаните.

Суданското Министерство на външните работи заяви, че срещата обсъди възстановяването на отношенията "възможно най-скоро". Суданският външен министър Али Садек благодари на Иран за хуманитарната помощ, предоставена от Иранския полумесец по време на конфликта между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан сподели в Twitter: "Нашата делегация се срещна с външния министър на Судан и обсъдиха как незабавно да възобновят дипломатическите връзки между Хартум и Техеран." Официалната информационна агенция на Иран ИРНА потвърди, че разговорите се фокусираха върху разрешаване на недоразуменията и укрепване на политическите и икономическите отношения между двата държави.

Судан прекъсна дипломатическите си отношения с Иран през 2016 година след щурма на посолството на Саудитска Арабия в Техеран. През март обаче Саудитска Арабия и Иран се съгласиха да възобновят връзките си в резултат на договореност, посредничена от Китай. Това влоши очакванията, че Иран и други арабски страни ще възстановят напълно дипломатическите си отношения.

Суданският министър Садек изрази увереност, че сделката между Саудитска Арабия и Иран ще допринесе за по-голяма сигурност и стабилност в региона и ислямския свят.

Боевете в Хартум продължават да ескалират

Боевете в Хартум продължават да ескалират

Размирици в столицата на Судан, докато армията се опитва да прекъсне маршрутите за доставки