Иранските сили са изстреляли ракети, в началото на 10-дневни военни маневри. Това съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Става дума за ракети Шахаб-2 и Шахаб-3, които са с обсег от 300 до 2 000 километра, съобщава телевизията на фона на кадри на шест ракети, изстреляни от подвижни установки е оставящи дълга следа от дим зад себе си.

Изстрелването на ракетите е последвано от възгласи на главнокомандващия Корпуса на Ислямската революция Яхия Рахим Сафавиа и някои гвардейци  - „Аллах е велик!"

Иранските власти заявиха, че целта на маневрите е да покажат защитната сила на страната. Преди дни, отбелязва Ройтерс, САЩ проведоха учение на военноморските сили, в което участваха части на 25 страни, за блокиране на доставки на оръжие за масово унищожение в Залива.

В телевизионния репортаж бе пояснено, че ирански експерти са нанесли промени по ракетите, като са инсталирали бойни глави с капацитет да носят 1 400 бомби.

Според експерти иранските Шахаб-2 са с обсег до 700 километра, а Шахаб-3 може да достига до 2000 километра, което означава, че те са с потенциал да достигнат до израелска територия, като и до американски военни бази в Персийския залив.

10-дневните маневри ще протекат в 14 ирански провинции, сред които са провинции до Персийския и Оманския залив.
Иран твърди, че балистичната ракета Шахаб 3 е с обсег 2000 км. Маневрите са с пропагандна цел и  нямат особено военно значение, призна по-рано самият Сафавиа, цитиран от Франс прес.