Върховният лидер на Иран заяви, че е възможно постигането на нова сделка със Запада относно ядрената работа на Техеран, ако ядрената инфраструктура на страната остане непокътната, на фона на безизходицата между Техеран и Вашингтон за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. Това предаде агенция Ройтерс.

Преговорите между Техеран и Вашингтон за спасяване на ядреното споразумение с шест големи сили са в застой от септември, като и двете страни се обвиняват взаимно, че отправят неразумни искания.

Предпазливото одобрение на аятолах Али Хаменей идва дни след като и Техеран, и Вашингтон отрекоха информация, че са близо до временно споразумение, според което Техеран ще ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите.

Няма нищо лошо в споразумението със Запада, но инфраструктурата на нашата ядрена индустрия не трябва да се докосва, изтъкна иранският лидер.

Иран и САЩ са близо до предварителна сделка за ядрено обогатяване и износ на петрол

Иран и САЩ са близо до предварителна сделка за ядрено обогатяване и износ на петрол

Иран ще може да има достъп и до замразените си средства в чужбина

Споразумението от 2015 г. ограничи дейността на Иран по обогатяване на уран, за да затрудни Техеран да разработва ядрени оръжия, в замяна на премахване на международните санкции. През 2018 г. тогавашните САЩ Президентът Доналд Тръмп напусна пакта и наложи отново санкции, които осакатиха икономиката на Иран, карайки Техеран постепенно да надхвърли ядрените ограничения на споразумението.

По думите на аятолах Али Хаменей Иран никога не е възнамерявал да създаде ядрено оръжие. Обвиненията, че Техеран търси ядрени оръжия, са лъжа и те го знаят. Ние не искаме ядрени оръжия поради нашите религиозни убеждения, поясни той.

Според Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси като ядрената програма на Иран, ядрените власти на страната трябва да продължат да работят с ядрения наблюдател на ООН в рамките на предпазните мерки. Също така той призова иранските власти да не се поддават на прекомерните и фалшиви искания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).