Иран не е изпълнил ултиматума за спиране обогатяването на уран до 31 август.

Това са посочили източници от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от Ройтерс.
Според информацията в секретния доклад на МААЕ до Съвета за сигурност на ООН са приложени доказателства, че ядрената програма на Иран не е преустановена.

По-рано днес иранският президент Махмуд Ахмадинеджад даде да се разбере, че няма да спази крайния срок, определен му от ООН за прекратяване на обогатяването на уран, съобщава АП.

От агенцията цитират думите на Ахмадинеджад, че той няма да допусне грубости, потъпкване и нарушаване на правата на Техеран.

АП уточняват, че иранският лидер директно не е споменал поставения краен срок, но пред хилядите събрали се в северозападен Иран е подчертал правото на страната да развива ядрената си технология.

Ахмадинеджад подчертал, че враговете на страната му се опитват да разделят иранския народ. „Аз обаче им казах: Вие грешите. Иранският народ е единен".  

Теоретично иранските власти могат до края на деня да обявяват, че напълно прекратяват обогатяването на уран, но това е малко вероятно, имайки предвид днешната реч на Ахмадинеджад и новите разкрития на Международната агенция за атомна енергия, че до този вторник Иран е обогатявал малки количества уран, коментират от АП.  

Освен това от агенцията уточняват, че докладът за отказа на Иран да изпълни искането на Съвета за сигурност на ООН за прекратяването на ядрената програма още днес ще бъде предаден на МААЕ в централата й във Виена.
Така до средата на септември членовете на Съвета за сигурност ще вземат решение за налагането на икономически или политически санкции.

АП добавя, че не е ясно кога точно изтича крайният срок, в който от Иран се очаква да обяви спиране на ядрената програма.
Според посланика на САЩ в ООН Джон Болтън „мандалото ще хлопне" в 00.01 часа в петък според часовника в Техеран или в 15.31 часа в четвъртък според часовника в Ню Йорк.

Междувременно официалният представител на външното министерство на Русия Михаил Камикин заяви, че в близко бъдеще ще се проведе среща на представителите на шестстранния формат на преговорите, които ще обсъдят ядрения проблем на Иран.
По думите му „е необходимо да се анализира сегашната ситуация около иранската ядрена програма".