Иран все още води непреки ядрени преговори със Съединените щати чрез Оман. Това заяви изпълняващият длъжността външен министър на ислямската република Али Багери Кани, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението си, след като в понеделник говорител на Белия дом посочи, че Съединените щати не са готови да възобновят ядрените преговори с Иран при новоизбрания президент Масуд Пезешкян.

"Косвените преговори се водят чрез Оман, но процесът на преговорите е поверителен и неговите подробности не могат да бъдат разкрити", уточни Багери Кани.

Бяха положени усилия да се постави "подходяща основа" за преговори за новото иранско правителство, което ще встъпи в длъжност през следващите няколко седмици.

Иранският президент полага клетва в началото на август

Иранският президент полага клетва в началото на август

Реформаторът Пезешкиан победи ултраконсерватора Джалили

Умереният Пезешкян, който спечели балотажа на президентските избори в Иран миналата седмица, заяви, че ще насърчи прагматична външна политика и ще намали напрежението с шестте сили, които участваха в буксуващите преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Независимо от заявката му обаче, външната политика в Иран се решава от върховния лидер Али Хаменей, който преди изборите миналия месец предупреди, че "който си мисли, че нищо не може да се направи без благоволението на Америка, няма да управлява страната добре".

Пезешкян встъпва в длъжност в момент на нарастващо напрежение в Близкия изток заради войната между Израел и "Хамас" в Газа и заради трансграничния огън между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула", които изостриха споровете между Техеран и Вашингтон.

В писмо до Исмаил Хания, лидер на палестинската групировка "Хамас", Пезешкян увери в продължаващата подкрепа на Техеран за палестинците срещу "окупацията на ционисткия режим (Израел)".

Шиитската мюсюлманска групировка "Хизбула" и сунитската мюсюлманска "Хамас" са част от група от подкрепяни от Иран фракции в региона, известна като Оста на съпротивата.

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Техеран е готов да поднови преговорите, ако Вашингтон има нужната воля