Настоящото прекъсване на преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) е в резултат на "политиките и кривите сметки на Съединените щати". Това заяви министърът на външните работи на Иран Хосейн Амирабдолахиан по време на Конференцията на ООН по разоръжаване в Женева.

Той посочи, че въпреки че малкото оставащи въпроси "могат да бъдат разрешени лесно", Вашингтон трябва "да има волята и силата да приключи дългите преговори".

Амирабдолахиан увери, че Техеран остава готов да продължи дискусията до постигането на споразумение.

Той обвини държавите с ядрено оръжие, че не спазват Договора за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като изглежда, че такъв договор е обвързващ само за държавите без подобно въоръжение, докато тези от първата група продължават да разширяват ядрения си арсенал.

САЩ оставят на заден план преговорите за ядрената сделка с Иран

САЩ оставят на заден план преговорите за ядрената сделка с Иран

Вашингтон се съсредоточава върху иранските доставки на оръжия за Русия и протестите в страната

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядреното споразумение в оригиналната му форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

Русия обясни какво спира възобновяването на ядрената сделка с Иран

Русия обясни какво спира възобновяването на ядрената сделка с Иран

Москва не вижда непреодолими пречки, стига да не се оказва натиск над Техеран