Няма непреодолими проблеми по пътя към възобновяването на иранската ядрена сделка, но опитите за оказване на натиск върху Техеран могат да зачеркнат всички перспективи. Това заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Работата по възстановяването на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) вече е на зрял етап, важно е да не загубим постигнатия напредък", отбеляза той и посочи, че Москва не вижда непреодолими проблеми по пътя за възстановяване на споразумението.

"Сега обаче сме на много важен, крехък и отговорен етап. Опитите за натиск върху Иран, постоянното немотивирано завъртане на спиралата на напрежението около ядрената сделка, пресилените изблици, чиято единствена цел е да провокират останалите участници в споразумението, могат напълно да унищожат перспективите за възстановяване на сделката", предупреди Небезня.

"Такава линия съществува и ако надделее, това е тъжно отстъпление от високите стандарти на дипломацията, които направиха възможно договарянето на JCPOA навремето", коментира той.

САЩ оставят на заден план преговорите за ядрената сделка с Иран

САЩ оставят на заден план преговорите за ядрената сделка с Иран

Вашингтон се съсредоточава върху иранските доставки на оръжия за Русия и протестите в страната

Небезня посочи, че Русия призовава страните да покажат стратегическа сдържаност, прагматично отношение и решимост за намиране на компромис.

Убедени сме, че в този случай ще се намери решение, което ще удовлетвори всички, изтъкна той.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената ѝ програма е с мирни цели, Западът се опасява, че тя е все по-близо до създаването на атомна бомба. По тази причина през настоящата година западните страни засилиха усилията си за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г., чиито условия Иран спря да изпълнява, след като тогавашният американски президент Доналд Тръмп я напусна през 2018 г. и отново наложи суровите санкции на САЩ срещу ислямската република.

ЕС предупреди Иран да не очаква по-добро предложение за ядрената сделка

ЕС предупреди Иран да не очаква по-добро предложение за ядрената сделка

Борел не очаква напредък в преговорите през тази седмица

През март ядреното споразумение изглеждаше близо до съживяване след среща във Виена на външните министри на страните по сделката. Оттогава насам обаче преговорите изпаднаха в застой, най-вече поради две искания на Иран - Вашингтон да премахне Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации, а също МААЕ да прекрати разследването си на следи от уран, открити в недекларирани ядрени обекти в страната.

След взаимни обвинения между Техеран и Вашингтон в умишлено протакане на преговорите, през декември стана ясно, че двете страни няма да излязат от задънената улица, тъй като САЩ заявиха, че ще оставят въпроса с възобновяването на ядрената сделка на заден план.