Съставеният от З5 държави членки Управителен съвет на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, нареждаща на Иран да сътрудничи в спешен порядък на разследването на МААЕ за следите от уран, открити в три недекларирани обекта, съобщава "Ройтерс".

Резолюцията е втората за тази година, насочена към Иран във връзка с разследването, което се превърна в пречка в преговорите за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г., тъй като Техеран поиска то да бъде прекратено.

Подобни резолюции обаче разгневяват Иран, който намекна, че заради това ще отмени предстоящата среща с МААЕ за обяснение на следите.

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон по съживяване на ядрената сделка са в застой.

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

Агенцията иска Техеран да обясни произхода на урановите частици, открити в три обекта в страната

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Изпълнението им било невъзможно поради санкциите, наложени на Техеран