Иран се съгласи на посещение на Международната агенция за атомна енергия този месец, съобщава "Ройтерс".

Целта на визитата на надзорния орган на ООН е да бъде получен отговор относно произхода на уранови частици, открити в три обекта в страната.

Предложението на Техеран идва преди срещата на Съвета на управителите на МААЕ следващата седмица, на която се очаква западните сили да поискат резолюция, призоваваща Иран за сътрудничество - ход, който обикновено предизвиква раздразнението на Ислямската република.

"Агенцията повтори на Иран, че на тази среща очаква да започне да получава технически достоверни обяснения по тези въпроси, включително достъп до местоположения и материали, както и вземане на проби, според случая", се посочва в един от двата поверителни доклада на МААЕ за Иран, изпратени до 35-те държави членки преди заседанието на борда.

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Техеран ще изпрати своя делегация за разговори във Виена

Въпросът с необяснимите уранови частици се превърна в пречка за по-широките преговори за възобновяване на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили, тъй като в момента Техеран настоява за прекратяване на разследването на МААЕ.

От своя страна Агенцията заяви, че няма да се поддаде на политически натиск и подчерта, че нейната работа е да отчете всички ядрени материали.

"Генералният директор на МААЕ (Рафаел Гроси) е сериозно загрижен, че все още няма напредък в изясняването и разрешаването на неуредените въпроси с гаранциите", се отбелязва в доклада по повод установените следи от уран.

"В този контекст той взема под внимание предложението на Иран за провеждане на допълнителна техническа среща с висши служители на Агенцията в Техеран преди края на месеца, но подчертава, че тази среща трябва да има за цел ефективно изясняване и разрешаване на тези проблеми", заключава документът.

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Изпълнението им било невъзможно поради санкциите, наложени на Техеран

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон по въпроса са в застой.

Официални лица твърдят, че основна пречка е искането на Иран МААЕ да прекрати разследване на следи от уран, открити в недекларирани обекти.

През август МААЕ съобщи, че Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран.

В друг доклад на МААЕ пък се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив". Като отговор Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Въпреки че Иран уверява, че ядрената му програма е с мирни цели, Западът се опасява, че Техеран е все по-близо до създаването на атомна бомба.