Иран обвини върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън за застоя при ядрените преговори със световните сили, предаде europe.bg

Техеран призова Аштън да бъде „по-активна" в осъществяването на диалога.

„В същност изглежда, че Аштън не предприема достатъчно действия по въпроса", заяви пред репортери говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст.

Той обвини върховния представител на ЕС за безизходицата в преговорите относно спорната ядрена програма на Техеран.

Аштън представлява шестте световни сили - Съединените щати, Великобритания, Китай, Франция, Русия и Германия в преговорите с Иран.

Диалогът между световните сили и Техеран е в застой от октомври 2009 г., когато в Женева бе проведена последната среща между страните, припомня АФП.

В събота иранският външен министър Манушехр Мотаки заяви, че Техеран смята като подходящо време за възобновяване на преговорите края на октомври или началото на ноември. Въпреки това говорител на Аштън съобщи, че все още не е определена дата.

От своя страна Мехманпараст директно обвини представителя на ЕС за безизходицата. „Ако наистина е толкова нетърпелива да води преговорите, трябва да бъде по-активна", настоя той, като добави, че нейният предшественик Хавиер Солана е бил „по-деен".

„Ние обявихме готовността си за провеждането на преговори. Но другата страна...не отвърна със същото или не е сериозна" по отношение на възобновяването на диалога, добави говорителят на иранското министерство.

Представители на иранското правителство твърдят, че по време на преговорите Техеран ще настоява да бъдат признати ядрените права на страната.