Иран обвини на Франция, че разпалва напрежение в Близкия изток, взимайки "предубедена" позиция относно политиката на Техеран в региона, съобщава държавната иранска телевизия.

"Изглежда, че Франция има предубеден възглед към продължаващите кризи и хуманитарните катастрофи в Близкия изток", изтъкнал говорителят на външното министерство на Иран.

"Тази гледна точка подклажда регионални конфликти, независимо дали умишлено или несъзнателно", допълни той.

Френският външен министър Жан-Ивс льо Дриан заяви вчера, че Франция е притеснена относно намесата на Иран в кризата в Близкия изток и от неговата спорна програма за балистични ракети.

"Ролята на Иран и различните области, в които тази страна действа, ни притесняват", подчерта Льо Дриан в съвместна пресконференция с колегата си от Саудитска Арабия Абдел ал Джубейр в Рияд.

"Мисля по-специално за намесите на Иран в регионалните кризи, това хегемонно изкушение, мисля и за неговата балистична програма", допълни френският първи дипломат.

Иран многократно е отхвърлял призива на Франция за преговори по неговата ракетна програма, изтъквайки, че тя е отбранителна и несвързана с ядреното споразумение със световните сили, сключено през 2015 г.

Париж намекна, че нови санкции на Европейския съюз срещу Иран могат да бъдат обсъдени заради неговите ракетни изпитания. Ала ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изглежда обаче отхвърли тази идея във вторник, желаейки да избегне рисковете за трудно постигнатата сделка, която ограничи ядрената програма на Иран.

Шиитски Иран и техният основен регионален враг - сунитска Саудитска Арабия, са замесени в прокси войни в целия регион, подкрепяйки противни страни в Сирия, Йемен, Ирак и Ливан.

Джубейр заяви пред "Ройтерс" вчера, че действията на кралството в Близкия изток били реакция на "агресията" на Иран.