Иранският президент Хасан Рохани обвини САЩ и техните съюзници в региона на Близкия изток за самоубийственото нападение вчера в югоизточната част на Иран, при което загинаха 27 членове на елитната Революционна гвардия на страната, съобщава иранската държавна телевизия.

От гвардията уточниха, че атентатор самоубиец, управляващ автомобил, натоварен с експлозиви, е атакувал автобус, превозващ членове на гвардията в провинция Систан и Балучестан.

20 загинали и 20 ранени военни при атентат в Иран

20 загинали и 20 ранени военни при атентат в Иран

Групировката Джаиш ул Ади пое отговорност за атаката

Екстремистката сунитска мюсюлманска групировка "Джаиш ул Адл" ("Армия на справедливостта"), която твърди, че се стреми към по-големи права и по-добри условия за живот на етническото малцинство белуджи, пое отговорност за нападението.

"Престъплението ще остане като "мръсно петно" в черния списък на главните привърженици на тероризма в Белия дом, Тел Авив и техните регионални агенти", подчерта Рохани.

Освен Израел, Рохани не е посочил регионалните държави, които смята за виновни. Преобладаващо шиитски Иран не признава Израел, който е основен съюзник на САЩ в региона и вижда Техеран като екзистенциална заплаха за своето съществуване.

В миналото Техеран е обвинявал своя главен противник в региона Саудитска Арабия в подкрепа на сунитски екстремистки групировки, които са извършвали кръвопролитни атаки срещу иранските сили за сигурност. Рияд отрече обвиненията.

Повтаряйки предупрежденията, направени от висши командири на Иранската революционна гвардия, Рохани подчерта, че Иран е решен да въздаде справедливост на отговорните за едно от най-тежките нападения срещу Революционната гвардия от много години насам.

Атаката, при която бяха ранени най-малко 13 души, беше извършена в провинция Систан и Балучестан, където живее голямото сунитско мюсюлманско малцинство белуджи на границата с Пакистан.

"Джаиш ул Адл" извършват атаки срещу граничарите от Пакистан от основаването си през 2012 година.

Иран призова съседните страни да се справят със сепаратистките групировки.