Командирът на военноморските сили на Иран обяви съвместни военноморски учения между Иран, Китай и Русия в Индийския океан, докато напрежението се увеличава със САЩ и страните от арабския Персийски залив.

В пресконференция контраадмирал Хосеин Ханзади каза пред журналисти, че морското подразделение на иранските военни ще започне съвместни учения заедно с китайските и руските военноморски сили, в южните води на Индийския океан, като допълни, че още едно учение може да се проведе преди края на годината.

Уточнява се, че ученията имали за цел повишаване на сигурността в южния Индийски океан, в координация с постоянни военноморски мисии, разположени там.

По думите на Ханзади първоначалните планове за тези учения са били изготвени и че военните сили на трите страни били в готовност.

По темата за иранската готовност за противодействие на международните заплахи той каза, че "иранските въоръжени сили се радват на много високи способности, а САЩ нямат смелостта за пряка конфронтация с Иран и затова използват прокси агенти, като например терористични групировки, за да постигнат целите си".

През август 2018 г. Иран организира голямо военно учение в Персийския залив.

Смята се, че тези учения имат за цел да демонстрират способността на Иран да затвори стратегическия морски път за доставките на петрол, тъй като напрежението със САЩ продължава да ескалира, след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от иранското ядрено споразумение от 2015 г. и възобнови санкциите срещу Техеран.

В момента Иран е изправен пред вълна от протести, предизвикани от рязкото покачване на цените на бензина след година и половина на тежки санкции, които имат за цел да ограничат регионалната роля на Иран.

В четвъртък върховният лидер на Иран аятола Али Хаменей отхвърли масовите протести срещу правителството като "опасна конспирация", подкрепена отчасти от САЩ и Израел.