Иран разполага с доказателства, че западните държави са участвали в протестите, обхванали страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на външното министерство на страната.

Имаме конкретна информация, която доказва, че САЩ, западните страни и някои от американските съюзници са имали роля в протестите", заяви на брифинг говорителят на ведомството Насър Канаани.

Освен това иранското външно министерство отказа да сътрудничи на разследването на ООН за нарушения на човешките права.

Съветът на ООН по правата на човека започна независимо разследване относно репресиите на Иран спрямо протестиращите, като се проверява информация за над 300 смъртни случая и 15 000 ареста.

Канаани обаче отхвърли разследването като "политическа комисия". Той посочи, че Иран има свой собствен панел, включващ "експерти, адвокати и официални и неофициални представители" и провежда цялостно разследване на всякакви възможни нарушения на човешките права.

Хаменей приветства силите за сигурност, потушили протестите в Иран

Хаменей приветства силите за сигурност, потушили протестите в Иран

Почете онези от тях, загинали при сблъсъците с демонстранти

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам и доведоха до повече от 300 смъртни случая.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

От своя страна Ислямската република обвини западните си врагове в подклаждане на протестите.

Миналата седмица началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Аарон Халива заяви, че протестите в Иран започват да приличат на народен бунт, но засега няма "реална опасност" за оцеляването на режима.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пък определи ситуацията в страната като критична.

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

Новата мисия на ООН се създава в подкрепа на жените в Иран