Протестите в Иран започват да приличат на народен бунт, но засега няма "реална опасност" за оцеляването на режима. Това заяви началникът на военното разузнаване на Израел генерал-майор Аарон Халива, цитиран от "Ройтерс".

Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

От своя страна Ислямската република обвини западните си врагове в подклаждане на протестите.

Протестиращи подпалиха дома на бившия лидер на Иран?

Протестиращи подпалиха дома на бившия лидер на Иран?

В социалните медии бяха разпространени видеоклипове

Израел, който е въвлечен в десетилетен конфликт с Иран, подобен на Студената война, наблюдава развитието на събитията и се опитва да убеди световните сили да засилят дипломацията, за да бъде ограничена оспорваната ядрена програма на Техеран.

Мисля, че протестите вече са прераснали до известна степен в народен бунт, заяви Халива пред Института за изследване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Когато разгледате някои от инцидентите - дори часовете, в които те се случват, щетите върху националните институции, върху символите на държавата, броят на жертвите - тук се случва нещо различно, което е силно тревожно, посочи той.

Според него обаче към този момент няма реална опасност за режима.

Все пак Халива предупреди, че "пророчеството, в контекста на поведението на обществата, не е нещо във властта на шефа на военното разузнаване, колкото и добър да е той".

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Иран обвини Запада и Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната

Правели се планове за унищожение и разпад на ислямската република