Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф предупреждава, че всякакъв американски или саудитски военен удар срещу Иран ще доведе до "тотална война". Зариф отправи предупреждението в интервю пред Си Ен Ен.

Това става, след като американският държавен секретар Майк Помпео нарече атаката срещу саудитските петролни съоръжения "акт на война".

САЩ обвиняват Иран, че стои зад нападението. Иран отрича.

Помпео: Иран извърши акт на война

Помпео: Иран извърши акт на война

Напрежение в Персийския залив

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поеха отговорност за нападението, заявявайки, че то е извършено заради продължаващата от години война там на оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, при която загинаха десетки хиляди хора. Експерти обаче са казали пред "Асошиейтед прес", че използваните при нападението крилати ракети нямали обхват, за да бъдат изстреляни от Йемен и да достигнат целите си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира вчера, че смята, че на иранския президент и на иранския външен министър трябва да бъдат предоставени американски визи, за да присъстват на Общото събрание на ООН през следващата седмица.

Тръмп: Няма да воюваме с Иран

Тръмп: Няма да воюваме с Иран

Прогноза на Белия дом

"Ако зависи от мен, бих им позволил да дойдат", заяви Тръмп в Лос Анджелис, допълвайки: "Със сигурност не искам хората да бъдат спирани, ако искат да дойдат."

Американската администрация е длъжна да издаде визите съгласно споразумението на ООН със САЩ, която е страната домакин на организацията. Държавният департамент на САЩ, който издава визи, не коментира отделни казуси.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред журналисти вчера, че ООН е в контакт със САЩ, за да разреши нерешените визови проблеми на всички делегации.

Тръмп нареди нови санкции срещу Иран

Тръмп нареди нови санкции срещу Иран

Той използва "Туитър", за да съобщи, че е издал нареждане на финансовия министър Стивън Мнучин

Напрежението между САЩ и Иран ескалира допълнително през уикенда след нападението срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия обяви вчера, че атаката с дронове и крилати ракети срещу сърцето на петролната индустрия на кралството била "безспорно подкрепена от Иран", но не обвини пряко Техеран за предприемане на нападението. Иран, който отрече да има пръст, заяви, че ще отвърне "незабавно", ако бъде ударен в отговор.