Иран подписа меморандум за задълженията да стане постоянен член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви иранският външен министър в четвъртък, цитиран от агенция Ройтерс. Техеран се стреми да преодолее икономическата изолация на фона на санкциите на САЩ.

С подписването на документа за пълноправно членство в ШОС сега Иран навлезе в нов етап от разнообразно икономическо, търговско, транзитно и енергийно сътрудничество", написа Хосейн Амирабдолахян на страницата си в Instagram.

Миналата година бързо разрастващият се централноазиатски орган за сигурност, чиито основатели са Китай и Русия, одобри молбата на Иран за присъединяване, докато твърдолинейните управляващи на Техеран призоваха членовете да му помогнат да създаде механизъм за предотвратяване на санкциите, наложени от Запада заради спорната му ядрена програма.

Иранският президент Ебрахим Раиси беше в Самарканд, Узбекистан в четвъртък, за да присъства на среща на върха на организацията. Очакваше се той да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Органът, създаден през 2001 г. като дискусионна зала за Русия, Китай и бивши съветски държави в Централна Азия, се разшири преди четири години, за да включи Индия и Пакистан, с оглед да играе по-голяма роля като противовес на западното влияние в региона.

Иран вече ще може да участва в срещите, въпреки че вероятно ще отнеме известно време за постигане на пълноправно членство, каза заместник-генералният секретар на организацията Григорий Логвинов пред руската държавна телевизия, която също съобщи за подписването.

Иранската икономика е силно засегната още от 2018 г., когато тогавашният Президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка на Техеран със световните сили, включително Русия и Китай.

Месеци на непреки преговори между Иран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стигнаха до задънена улица заради няколко пречки пред съживяването на ядрения пакт.