Международният институт за стратегически изследвания - IISS публикува кибер доклад за 1-7 февруари 2018. Организацията е световен лидер в областта на глобалната сигурност, политически риск и военни конфликти.

IISS е основана през 1958 г. в Обединеното кралство с фокус върху ядреното възпиране и контрол върху въоръженията. Днес тя е известна и с "Военния баланс" - годишна оценка на въоръжените сили на страните и с високопоставените си срещи за сигурност, включително диалога IISS Shangri-La.

В самият доклад са разгледани национални законодателства и политика, международна политика, военни, частен сектор, междуправителствени нарушения и цифрови права.

Национални законодателства и политика

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е предложил ново бюро за киберпространството и цифровата икономика в Държавния департамент. Тилърсън е критикуван за премахването на предишното звено, отговарящо за кибердипломация, а през януари законодателите в Камарата на представителите приеха законодателство, за да го възстановят.

Американският сенат обсъжда законопроект, известен като Закона CLOUD, който ще създаде правна рамка за правоприлагащите органи за достъп до данни, съхранени в чужбина.

Националният център за киберсигурност в Обединеното кралство публикува доклад за ефективността на своята програма за активна киберзащита. Около 54 млн. кибератаки от ниско ниво са осуетени през 2017 г.

Парламентаристите от Обединеното кралство посещават Вашингтон, питат американски технологични компании за политическите и обществени последици от фалшивите новини и дезинформация на социалните медийни платформи.

Влиза в сила австралийски закон за заблуждаващи нарушения на данни.

Пакистанската агенция за борба с тероризма стартира приложение, което ще позволи на гражданите да съобщават онлайн за екстремистко съдържание.

Индийското правителство предприема стъпки за регулиране на обмена на криптовалути.

Иран подкрепя амбицията на Хизбула за укрепване на киберспособностите им, като осигурява обучение и сътрудничество по кибероперации.

Международна политика

Водената от Обединеното кралство международна операция по правоприлагане с участието на Европол прекрати разпространението на Luminosity Link, популярен дистанционен инструмент за хакерство, който бе на разположение за продажба за 30 паунда.

Испания екстрадира Петър Левашов, руски спамър, в САЩ. Решението завършва едногодишната битка между САЩ и Русия за екстрадицията му.

Военни

Годишно учение на НАТО Crossed Swords е проведено в Латвия. Учението включва участници от 15 държави, включващи атаки срещу военни части и критична информационна инфраструктура.

Шведските въоръжени сили ще засилят способността си да извършват операции в киберпространството.

Австралийските отбранителни сили създават нови разузнавателно-отбранителни сигнали и киберкомандване.

Официални представители на отбраната в Тайланд обсъждат политиката на военните за киберсигурност, включително възможността за създаване на команден център за киберотбрана. Министерството на отбраната планира да наеме 1 000 служители по киберсигурност.

Американската оперативна отбрана и киберкомандването - централата на Съвместната служба на отбранителните информационни мрежи - достигна пълния си оперативен капацитет.

Частен сектор

Базираният във Вашингтон бизнес съвет САЩ-Китай издаде доклад, който установява, че с китайският закон за киберсигурност бизнеса е по-уязвим за кибератаки.

YouTube ще маркира видеоклипове от доставчици на новини, които получават държавно финансиране. Политиката първоначално ще засегне само потребителите в САЩ.

Китайската Интернет компания Tencent, собственикът на WeChat, направи кратко проучване на кредитна система за потребителите.

Междуравителствени нарушения

Норвежката служба за полицейска сигурност заяви, че руски операции за разузнаване и влияние представляват сериозна заплаха за националната сигурност на страната.

Хакери пробиха електронната поща на регионален клон на централната банка на Китай, като я използваха, за да изпратят имейл за регулиране на биткойн.

Говорител на американското министерство за вътрешна сигурност коментира, че руските хакери са проникнали в регистрационните списъци на няколко американски щати преди президентските избори през 2016 г.

Хакери, свързвани с руската военна разузнавателна агенция, са набелязали американски контрагенти в областта на отбраната с фишинг схема.

Националната здравна служба на Обединеното кралство продължава да е уязвима за кибератаки. 

Хакери, свързвани с иранското правителство, са започнали фишинг кампания срещу израелски ядрени учени.

Цифрови права

Правителство в Чад е възстановило достъпа до Интернет услуги след дълъг период на рестрикции.