САЩ, Великобритания и Германия изразяват "неискрена загриженост" за иранските жени и момичета.

Така Иран отвърна на Запада, който отправи критики към отношението на страната спрямо жените. Реакцията бе породена от инцидент, за който правозащитни групи твърдят, че тийнейджърка е в кома след сблъсък с агенти в метрото на Техеран, защото не носи хиджаб.

Правозащитните групи се опасяват, че 16-годишната Армита Джераванд може да бъде изправена пред същата съдба като 22-годишната Махса Амини, чиято смърт в ареста на моралната полиция миналата година предизвика месеци на национален протест.

Техеран отрича съобщенията на правозащитници, че Джераванд е била ранена в неделя при сблъсък с полицаи, налагащи ислямския дрескод в страната, който изисква жените да носят хиджаб. Позицията на Иран относно случая е, че пострадалото момиче е паднало и си е ударило главата. Поради тази причина и влошеното й здравословно състояние е настанена в болница.

В този контекст говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани разкритикува Съединените щати, Великобритания и Германия за забележките, които направиха през изминалата седмица относно правата на жените в Иран и случая Джераванд.

Насер Канаани призова западните страни да не правят пристрастни забележки и да си спестят неискрената загриженост за иранските жени и момичета. И настоя- САЩ, Германия и Обединеното кралство да се заемат с грижата за техните пациенти.

В сряда заместник-специалният пратеник на САЩ за Иран Абрам Пейли написа в "X", че Вашингтон следи внимателно новините за състоянието на Джераванд.

"Шокиран и загрижен от съобщенията, че иранската така наречена морална полиция е нападнала 16-годишната Армита Джераванд", каза още Пейли.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок написа в "X": "Отново млада жена в #Иран се бори за живота си. Само защото показа косата си в метрото."

Момиче е в кома след инцидент заради нарушаване на закона за хиджаба в Иран?

Момиче е в кома след инцидент заради нарушаване на закона за хиджаба в Иран?

Ситуацията е неясна, но има опасения за разпалване на нови протести