Иранска тийнейджърка е в критично състояние в болница, казаха двама видни правозащитници пред Ройтерс в сряда. Тя е изпаднала в кома след, както казаха те, "конфронтация с агенти в метрото на Техеран за нарушаване на закона за хиджаба".

Случаят на Армита Джераванд е изключително деликатен и поражда опасения, че 16-годишното момиче може да бъде изправено пред същата съдба като Махса Амини, 22-годишна жена, чиято смърт в кома миналата година в ареста на моралната полиция предизвика месеци на национални протести.

Докато властите отрекоха твърденията на правозащитни групи, че Джераванд е изпаднала в кома в неделя след сблъсък с полицаи, налагащи ислямския дрескод, иранско-кюрдската правозащитна група Hengaw публикува нейна снимка в безсъзнание в болница в Техеран, където е откарана след инцидента.

Засега няма незабавен отговор от иранското вътрешно министерство на искане за коментар относно инцидента.

"Ние следим случая й отблизо. Тя е в кома в отделението за интензивно лечение на болницата и състоянието й е критично... роднините й казаха, че в болницата има голямо присъствие на хора с цивилни (немедицински) дрехи", каза един от активистите в Иран .

Вторият активист каза, че силите за сигурност са забранили на родителите на Джераванд да публикуват нейни снимки в социалните медии или да говорят с правозащитни групи.

Активистите говориха при условие за анонимност поради деликатността на въпроса.

Кадри от камери за видеонаблюдение, разпространени в IRNA, показват Джераванд без задължителен хиджаб, придружена от две приятелки, които вървят към влака от платформата на метрото. При влизане в кабината едно от момичетата веднага се отдръпва и се протяга към земята, преди друго момиче да бъде извлечено в безсъзнание от пътниците от салона.

Ройтерс не е в състояние да провери автентичността на кадрите.

Ръководителят на компанията, която експлоатира метрото в Техеран Масуд Дорости каза пред IRNA, че записите от камерите за видеонаблюдение не показват признаци на вербален или физически конфликт между пътници или служители на компанията.

Иранска журналистка беше арестувана за кратко в понеделник, когато отиде в болницата, за да се поинтересува за положението на Джераванд, съобщиха иранските медии.

"Иранските институции за сигурност казаха, че нейното състояние е причинено от ниско кръвно налягане - често повтарящ се сценарий от такива институции", каза базираната в Иран правозащитна група Дадбан в социалните медии.

Във видео, публикувано в държавната информационна агенция IRNA, нейните родители казаха, че дъщеря им е претърпяла спад на кръвното налягане, загубила е равновесие и си е ударила главата метрото.

"Мисля, че кръвното налягане на дъщеря ми спадна, не съм много сигурна, мисля, че казаха, че налягането й е спаднало", каза майка й. Но тя добави, че няма смисъл да се създават противоречия.

Правозащитни групи в социалните медии призоваха властите да публикуват кадрите от вътрешността на салона, твърдейки, че изявлението на родителите й е направено под натиск.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок в социалната медийна платформа X каза: "Отново млада жена в #Иран се бори за живота си. Само защото показа косата си в метрото. Непоносимо е. Родителите на #ArmitaGarawand може да не бъдат пред камерите, но имат право да бъдат до леглото на дъщеря си."

Иран представи новото си въоръжение на военен парад

Иран представи новото си въоръжение на военен парад

Страната показа балистични и хиперзвукови ракети, както и дрона с най-голям обсег на действие в света