Иран е използвал полетите за осигуряване на помощи след земетресението в Сирия, за да достави оръжия и военно оборудване на своя стратегически съюзник, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на девет сирийски, ирански, израелски и западни източници.

Целта е била да се засили отбраната на Иран срещу Израел в Сирия и да се подкрепи сирийският президент Башар ал Асад.

По данни на източниците след земетресението от 6 февруари в Северна Сирия и Турция са били осъществени стотици полети от Иран до сирийските летища в Алепо, Дамаск и Латакия, като доставките са били извършвани в продължение на седем седмици.

ООН изчислява, че в цяла Сирия вследствие на бедствието са загинали над 6000 души.

Доставките са включвали модерно комуникационно оборудване и радарни батерии и резервни части, необходими за планирано надграждане на сирийската система за противовъздушна отбрана, предоставена от Иран по време на гражданската война, разкриха източниците.

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

След опустошителното земетресение

Мисията на Иран към ООН в Ню Йорк отрече Иран да е използвал самолети за хуманитарна помощ след земетресенията, за да прехвърли военно оборудване в Сирия.

Бригаден генерал Йоси Купервасер, бивш ръководител на изследователската служба в израелската армия и бивш генерален директор на Министерството на стратегическите въпроси, заяви, че израелската армия е разполагала с достатъчно специфични разузнавателни данни, така че да знае по кой от камионите в дългия конвой да нанесе въздушен удар.

Служител на израелската отбрана, пожелал анонимност, посочи: "Под прикритието на доставки на хуманитарна помощ за Сирия след земетресението, Израел е отчел значителни движения на военно оборудване от Иран, транспортирано предимно на части".

Той отбеляза, че помощта е била доставена главно на летището в Алепо в Северна Сирия.

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

ЕС предоставя 3.5 млн. евро спешна хуманитарна помощ на Сирия

Това ще се служи чрез Механизма за гражданска защита