Иран все още продава петрола си въпреки санкциите на САЩ срещу износа на Техеран. Това обяви вицепрезидентът на страната Ешак Джахангири, цитиран от държавната телевизия, като добави, че "максималният натиск" на Вашингтон върху Техеран се е провалил, съобщава "Ройтерс".

"Въпреки натиска на Америка ... и наложените санкции върху износа ни на петрол, ние все още продължаваме да продаваме петрола си чрез използването на други средства... след като дори приятелски страни спряха да купуват нашия суров петрол, опасявайки се от санкциите на Америка", настоя Джахангири.

Финландия, Белгия, Дания, Холандия, Норвегия и Швеция ще търгуват с Иран

Финландия, Белгия, Дания, Холандия, Норвегия и Швеция ще търгуват с Иран

Присъединяват се към механизма INSTEX

Отношенията между двете вражески страни достигнаха кризисна точка през миналата година, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г., сключено между Иран и световните сили, съгласно което Техеран прие да ограничи ядрената си програма в замяна на отменянето на санкциите.

Вашингтон възстанови санкциите, целящи спиране на целия износ на ирански петрол, изтъквайки, че се стреми да принуди Иран да преговаря за постигане на по-широко споразумение. Техеран отхвърли преговорите, освен ако Вашингтон не се върне към спазването на ядреното споразумение и не отмени всички санкции.

"Те не успяха да доведат нашия износ на петрол до нула, както планираха", изтъкна иранският вицепрезидент.

Иран обяви съвместни учения с Русия и Китай, готов бил за заплахи от САЩ

Иран обяви съвместни учения с Русия и Китай, готов бил за заплахи от САЩ

САЩ нямали смелостта за пряка конфронтация с Иран