Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф покани съседните държави да възобновят сътрудничеството и диалога, след като Доналд Тръмп напусне Белия дом, съобщава РИА Новости.

"Тръмп напусна, но ние и съседите останахме. Разчитането на външни лица не носи сигурност, а само лишава надеждата. Ние подаваме ръка за сътрудничество, за да осигурим общите интереси на народите и нашите страни ", каза министърът.

Според него диалогът, който ще се развие след напускането на Тръмп, е единственият начин за разрешаване на съществуващите противоречия в региона.

През 2015 г. Обединеното кралство, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция и Иран се споразумяха за Съвместен цялостен план за действие (JCPOA), отменящ санкциите срещу Иран в замяна на ядрените ангажименти на Техеран. През същата година Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 2231, която обяви края на ембаргото за оръжие на 18 октомври 2020 г.

През 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна ядрената сделка и отново наложи санкции на Техеран, което накара Иран да намали ядрените си задължения.

На 3 ноември в САЩ се проведоха президентски избори, основните претенденти за държавния глава са демократът Джо Байдън и настоящият президент, републиканецът Доналд Тръмп.