Военните учения на Иран тази седмица в Персийския залив бяха предупреждение за Израел, каза командирът на Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) генерал Хосеин Салами.

Той отправи предупреждението на фона на опасенията, че Тел Авив може да планира удари срещу ирански ядрени съоръжения.

"Тези учения имаха много ясно послание: сериозно, истинско... Това беше предупреждение към властите на ционисткия режим за заплахата...", каза Салами по държавната телевизия.

Също така иранският генерал посъветва Израел да се "пази от грешки".

"Ще им отрежем ръцете, ако направят грешен ход... Разликата между реални операции и военни учения е просто промяна в ъглите на изстрелване на ракети", добави Салами.

Иранската революционна гвардия с мащабни военни учения на фона на напрежение със САЩ и Израел

Иранската революционна гвардия с мащабни военни учения на фона на напрежение със САЩ и Израел

Извършват се и ПВО учения до ядрени обекти на Иран

По време на учението бяха практикувани изстрелвания на балистични и крилати ракети, които Техеран разглежда като важна възпираща и "отмъстителна сила" за Съединените щати и други противници в случай на война. Иранската телевизия показа ракети, удрящи обект, подобен на външен вид на израелския ядрен реактор в Димона.

Иранската информационна агенция Tasnim съобщи, че "по време на ракетните учения успешно е практикувана атака срещу този жизненоважен център на ционисткия режим".

Иран твърди, че неговите балистични ракети имат обхват от 2000 км и са способни да поразяват цели в Израел и САЩ.

Иран обеща "смазващ отговор" на всяка атака на Израел

Иран обеща "смазващ отговор" на всяка атака на Израел

Напрежението в Близкия Изток расте

Петдневните учения на силите на КСИР "Великият пророк 17" започнаха в понеделник на брега на Персийския залив. В тях участваха сухопътни, военноморски и въздушни сили.