Революционната гвардия на Иран организира мащабни военни учения в южната част на страната в понеделник на фона на засиленото напрежение около ядрената програма на Техеран, съобщи държавната телевизия, цитирана от АП

Аерокосмическата дивизия на гвардията, сухопътните войски и военноморските сили се присъединиха към петдневното учение, като ВМС са готови да маневрират в стратегическия Ормузки проток.

Учението идва дни след като преговорите за възобновяване на ядреното споразумение на Техеран със световните сили се разпаднаха във Виена. Иран ускори ядрения си напредък, докато преговорите за връщане към споразумението се борят за напредък, което тревожи Израел и други регионални съперници.

Израел многократно заплашваше с едностранни действия срещу иранската ядрена програма.

Генерал Голамали Рашид, висш командир на гвардията, обеща суров отговор на всяка израелска военна акция срещу Иран.

Иран заплаши САЩ и Израел с последствия при съвместни военни учения

Иран заплаши САЩ и Израел с последствия при съвместни военни учения

Срещу възможни военни учения като подготовка за удари срещу ядрените обекти на Иран, ако дипломацията се провали

Иранските сили ще започнат "съкрушителна атака срещу всички бази, центрове, пътища и пространство, използвани за извършване на агресия".

"Всяка заплаха за ядрените и военни обекти на Иран от ционисткия режим не е възможна без подкрепата и зелена светлина на Съединените щати", каза той.

По-рано в понеделник жителите на Бушер, на около 700 километра южно от иранската столица Техеран, съобщиха, че са видели светлина в небето и са чули силна експлозия близо до атомната електроцентрала в Бушер.

Това бе вторият път този месец, когато внезапна зенитна стрелба се случва през нощта близо до иранско ядрено съоръжение, което иранските сили часове по-късно определиха като учение система за противоракетна отбрана земя-въздух.

Иран обеща "смазващ отговор" на всяка атака на Израел

Иран обеща "смазващ отговор" на всяка атака на Израел

Напрежението в Близкия Изток расте