Висш ирански военен служител предупреди в събота за "висока цена, която ще платят агресорите САЩ и Израел". Изявлението му бе направено по повод на обявените им планове за възможни военни учения като подготовка за удари срещу ядрените обекти на Иран, ако дипломацията се провали, предаде "Ройтерс".

"Осигуряването на условия на военните командири за тестване на ирански ракети с реални цели ще струва скъпо на агресорите", заяви Nournews, като цитира неназован военен служител.

Припомняме, че дни по-рано бяха проведени тези разговори между Израел и САЩ.

САЩ и Израел обсъждат военни учения за най-лошия сценарий относно Иран

САЩ и Израел обсъждат военни учения за най-лошия сценарий относно Иран

Ако дипломацията се провали

Планираните разговори на САЩ с гостуващия израелски министър на отбраната Бени Ганц следват брифинг на 25 октомври от ръководителите на Пентагона до съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан относно пълния набор от налични военни варианти, за да се гарантира, че Иран няма да може да произведе ядрено оръжие, уточни пожелалото да остане анонимно длъжностно лице.

Иран отрича да иска ядрени оръжия, твърдейки, че иска да овладее ядрената технология за мирни цели. Техеран е готов и да преговаря по ядрената си програма, но при отменени санкции.

Подготовката на САЩ и Израел, за която не е съобщавано по-рано, подчертава безпокойството на Запада относно трудните ядрени преговори с Иран, за които президентът Джо Байдън се надяваше да възродят ядреното споразумение от 2015 г., изоставено от неговия предшественик Доналд Тръмп.

Ала американски и европейски официални представители изразиха тревога след разговорите миналата седмица от широките искания на новото, твърдолинейно правителство на Иран, засилвайки подозренията на Запада, че Иран играе за време, докато придвижва напред ядрената си програма.

Израел поиска "твърда позиция" от света спрямо Иран

Израел поиска "твърда позиция" от света спрямо Иран

По повод преговорите за ядрената сделка