Иран пусна в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран в ядреното съоръжение в Натанц. Това е станало днес, предаде АП.

Иран отново подчерта, че се стреми да използва ядрената енергия само за "граждански цели", а именно промишленост, селско стопанство, медицина, енергетика и електричество.

Президентът на Иран Хасан Роухани обяви по повод 15-годишнината от Националния ден на ядрената технология, че в завода са започнали работа 164 центрофуги IR6. 

Преговорите по ядрената програма на Иран продължават следващата седмица

Преговорите по ядрената програма на Иран продължават следващата седмица

Все още двете страни не провеждат директни разговори

"Повтарям, че всички наши ядрени дейности са мирни и за граждански цели и както Върховният лидер Али Хаменей многократно е заявявал, в нашите закони е забранено изработването на оръжие, което може да представлява голяма опасност за световната общност", местните медии цитират думите на Рухани.

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги и да спазва обогатяването на уран до нива от 4 %. От началото на 2021 година обаче Техеран започна да обогатява уран с чистота до 20 %, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетика с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60 %.

Иран тества нови подобрени центрофуги IR-9 за уран

Иран тества нови подобрени центрофуги IR-9 за уран

Капацитетът им е 50 EPP

Съобщението идва часове след срещите във Виена на подписалите ядрената сделка. Те подготвиха провеждането на преговори, които трябва да бъдат възобновени следващата седмица.

През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение.