Хората, които насърчават жените да свалят хиджаба, ще бъдат преследвани в наказателни съдилища и няма да имат право на обжалване срещу присъда. Това заяви заместник-главният прокурор на Иран, цитиран от Ройтерс.

Коментарът си той направи в момент, когато все по-голям брой жени се противопоставят на задължителния дрескод в Иран, появявайки се незабулени в молове, ресторанти, магазини, улици и други обществени места.

Иранската полиция инсталира камери на обществени места, за да идентифицира и санкционира незабулени жени. Планът бе обявен от властите миналата седмица.

Престъплението насърчаване на разкриване на лицето ще бъде разглеждано в наказателния съд, чиито решения са окончателни и необжалваеми, поясни заместник-главния прокурор Али Джамади. Наказанието за насърчаване на други да свалят хиджаба е много по-тежко от престъплението от премахването на самия хиджаб, защото е един от ясните примери за насърчаване на корупцията, добави той.

Все по-голям брой ирански жени отказват да носят хиджаб след смъртта на 22-годишна кюрдка, докато беше задържана от полицията за морал миналия септември. Махса Амини беше задържана за предполагаемо нарушаване на правилото за хиджаб. Силите за сигурност яростно потушиха протестите след нейната смърт.

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб

Въпреки протестите Иран ще наказва жените без хиджаб

Свалянето на хиджаба показвало враждебност към ценностите на ислямската република