Иранските власти съобщиха в неделя, че в страната е започнал процесът срещу шведски гражданин, нает от Европейския съюз (ЕС), обвинен в шпионаж в полза на Израел и "корупция на земята" (престъпление, за което се предвижда смъртно наказание), съобщава "Ройтерс".

Швеция съобщи в събота, че е започнал процесът срещу Йохан Флодерус, който беше задържан през април 2022 г. по време на почивка в Иран, но не уточни в какво е обвинен.

"Йохан Флодерус беше случйно задържан и всяко обвинение срещу него е грешно", заяви говорител на шведското външно министерство в коментар по имейл до "Ройтерс" в неделя. Ние предадохме това ясно на Иран на различни нива и времена, като последното беше вчера".

Семейството на Флодерус каза, че той е бил задържан "без каквато и да е оправдателна причина".

Иран потвърди ареста на шведски гражданин, служител на ЕС

Иран потвърди ареста на шведски гражданин, служител на ЕС

Техеран продължава със "заложническата дипломация"

Правозащитни групи и западни правителства обвиниха Ислямската република, че се опитва да изтръгне политически отстъпки от други страни чрез арести по обвинения в сигурността, които може да са били скалъпени. Техеран твърди, че подобни арести се основават на неговия наказателен кодекс и отрича да държи хора по политически причини.

Отношенията между Швеция и Иран са напрегнати от 2019 г., когато Швеция арестува бивш ирански служител за участието му в масовите екзекуции и изтезания на политически затворници през 80-те години на миналия век.

Съдебната власт обяви, че Флодерус е действал чрез проекти на американски и европейски институции за събиране на разузнавателна информация за Израел. Друго изслушване ще бъде обявено на по-късна дата.

Служител на ЕС, обвинен в шпионаж, е в затвор в Иран повече от 500 дни

Служител на ЕС, обвинен в шпионаж, е в затвор в Иран повече от 500 дни

Това е поредният случай на "заложническа дипломация"