Дипломатическите преговори между регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия са прекратени, до голяма степен поради твърденията на Техеран, че Рияд е изиграл роля в предполагаемото чуждестранно подбуждане на масовите антиправителствени протести в ислямската република, съобщава "Асошиейтед прес".

Преговорите протичаха с посредничеството на Багдад и бяха възхвалявани като пробив, който ще облекчи регионалното напрежение.

Миналия месец новият министър-председател на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани заяви, че Ирак е бил помолен да продължи да улеснява диалога.

Въпреки това очакваният шести кръг от преговорите, домакин на които ще бъде Багдад, все още не е насрочен за определена дата, тъй като Техеран отказва да се срещне със саудитски официални лица на фона на протестите в Иран, които продължават близо четвърти месеца.

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Напрежението не стихва

"Ирано-саудитските преговори са в застой и това ще има отрицателно въздействие върху региона, предупреди Амер ал-Файез, иракски депутат и член на парламентарната комисия по външни отношения.

При първото си официално посещение в Техеран през ноември ал-Судани повдигна въпроса за подновяване на преговорите и спомена, че скоро ще пътува до саудитската столица Рияд.

Техеран обаче обяви, че негови представители няма да се срещнат със саудитски колеги и обвини кралството, че подкрепя протестите в Иран чрез финансирани от Саудитска Арабия медийни канали.

Подробностите бяха потвърдени от петима иракски официални лица.

Мисията на Иран в ООН потвърди, че преговорите са спрени, но не даде повече обяснения.

"Преговорите между Иран и Саудитска Арабия бяха прекратени преди последните събития в Иран по различни причини. Може би си струва да попитате Саудитска Арабия за тях", посочват в свое изявление от мисията.

Иран отчита минимален, но добър напредък в отношенията си със Саудитска Арабия

Иран отчита минимален, но добър напредък в отношенията си със Саудитска Арабия

Скоро е възможна среща на външните министри на двете страни

Очевидният отказ на Иран да продължи преговорите е неуспех за Ал-Судани, който се надяваше, че продължаващият саудитско-ирански диалог ще позволи на Ирак да укрепи ролята си на регионален посредник. Спирането на преговорите може да има и регионални последици, тъй като двете страни подкрепят противопоставящи се сили в няколко конфликта в Близкия изток, включително в Сирия и Йемен, където Иран подкрепя бунтовниците хути, които се бият срещу кралството.

Иран обвинява Саудитска Арабия, че финансира базирания в Лондон новинарски канал "Иран Интернешънъл", който отразява обстойно протестите, избухнали в ислямската република в средата на септември. Каналът е собственост на Volant Media U.K., която включва саудитски акционери с връзки със саудитското кралско семейство.

Техеран се разгневи и от съвместно изявление, публикувано след арабско-китайската среща на върха в Рияд миналата седмица, в което Саудитска Арабия и Китай заявяват, че са се съгласили да "укрепят съвместното сътрудничество, за да гарантират мирния характер на ядрената програма на Иран", като същевременно призовават страната да зачита "принципите на добросъседство и ненамеса във вътрешните работи на държавите".

Саудитска арабия предупреждава САЩ за предстояща атака от Иран

Саудитска арабия предупреждава САЩ за предстояща атака от Иран

Техеран иска военни действия, за да отклони фокуса от продължаващите протести в Иран