Иран е решен да инсталира до 50 000 центрофуги за обогатяване на уран в атомната централа в Натанз, каза директорът на иранската агенция за ядрена енергия Голамреза Агазаде.

Вчера той и президентът Махмуд Ахмадинеджад обявиха, че Иран е достигнал етап на промишлено обогатяване на уран. Преди време Техеран обяви намеренията си да инсталира 3 000 центрофуги, като също вчера главният преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани бе цитиран да казва, че тази цел е постигната.

По принцип наличието на 3000 центрофуги позволява за срок от шест до 12 месеца да се произведе количеството уран, достатъчно за направата на една атомна бомба, предаде АФП.

САЩ изразиха силна загриженост относно изявленията на ирански представители.

Това изявление е още един сигнал, че Иран предизвиква международната общност, заяви говорителят на външното министерство Шон Макормак. По думите му това показва, че предприетите от Съвета за сигурност мерки са правилни и легитимни предвид поведението на Иран.

Той изрази надежда, че засиленият натиск от цялата международна система ще принуди Иран да промени поведението си.

Вчера Иран заплаши, че ще преразгледа ангажиментите си към Договора за ядрено неразпространение, ако опонентите приложат нов натиск. Договорът дава на страните право да развиват програми за ядрена енергия за граждански нужди, но международната общност се съмнява, че ядрената програма на Иран е за мирни цели.

В края на месец май Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще публикува нов доклад за иранската програма и Съветът за сигурност може да засили санкциите срещу страната.