Иранското външно министерство е привикало посланика на Турция в страната, за да му връчи протестна нота във връзка със спорната реч на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на военния парад в Азербайджан, посветен на края на военните действия в Нагорни Карабах, съобщават руските медии.

Външното министерство в Техеран е протестирало пред турския посланик, че думите на Ердоган на парада са "неприемливи" и е предупредило Анкара срещу опити за нарушаване на териториалната цялост на Ислямската република.

"Турският посланик беше уведомен, че епохата на териториалните претенции и военно-имперската експанзия отдавна е приключила", се посочва в изявлението на иранското външно министерство.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф по-рано разкритикува речта на Ердоган в Баку, цитирайки поезия, смятана за "сепаратистка" в Иран. Смята се, че поезията е мото на групировки, които се обявяват за обединението на тюркските народи.

Турският президент цитира няколко стиха от народна песен за обединението на земите край река Арас, разделяща държавата Азербайджан от областта Ирански Азербайджан - район, силно населен от азербайджанци. Територията на север от реката, която понастоящем е част от Азербайджан, някога е принадлежала на Иран до отцепването ѝ през 19 век.