Иран започна регистрацията на кандидати за предсрочните избори следващия месец след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. Това обяви иранският вътрешен министър Ахмад Вахиди, цитиран от "Ройтерс".

Раиси някога бе считан за възможен наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей - застаряващият ирански върховен човек, който взема решения, но внезапната му смърт предизвика надпревара сред хардлайнерите да повлияят на избора на следващия лидер на Иран.

След петдневния период на регистрация Съветът на пазителите, който наблюдава изборите и законодателството, ще провери претендентите за президентския пост.

"Процесът на проверка ще продължи седем дни и след това одобрените кандидати ще имат почти две седмици за предизборната кампания", поясни Вахиди. Съветът на пазителите ще публикува списъка с одобрените кандидати на 11 юни.

На фона на траура за Раиси, Иран потъва в несигурност

На фона на траура за Раиси, Иран потъва в несигурност

Търси се бъдещ наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей

Умерените политици обвиниха 12-членния твърдолинеен Съвет на пазителите, че дисквалифицира съперниците на твърдолинейните кандидати, които се очаква да доминират в предстоящата президентска надпревара.

Избирателната активност може да бъде засегната от ограничения избор при гласуването и нарастващото недоволство от множеството политически, социални и икономически кризи.

В сложната смесица от духовници и избрани длъжностни лица в Иран Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси като ядрената и външната политика. Избраният президент обаче ще отговаря за справянето с влошаващите се икономически трудности.

Сред кандидатите може да са Парвиз Фатах, бивш член на гвардията, който оглавява инвестиционен фонд, свързан с лидера, и Саид Джалили, бивш главен преговарящ по ядрената програма, който през 2001 г. ръководи офиса на Хаменей в продължение на четири години.

Временният президент Мохамад Мохбер и бившият председател на парламента и съветник на Хаменей Али Лариджани също бяха споменати в иранските медии като възможни кандидати. На Лариджани беше забранено да се кандидатира в президентската надпревара през 2021 г.

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

Той ще управлява страната до избирането на нов президент на извънредни избори