Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е заявил, че решението на конфликта в Ливан е „унищожението на ционисткия режим".

Истинското решение на конфликта е елиминирането на ционисткия режим, но първо трябва да има незабавно прекратяване на огъня, каза Ахмадинеджад в словото си пред представители на 20 от 57-те държави членки на Организацията Ислямска конференция.

Той призовал също ислямските и арабските държави да преустановят всякакви връзки с Израел, предаде Франс прес.

По думите му Великобритания и САЩ, които били основни съюзници на Израел, трябва да покрият щетите, нанесени в Ливан.

Иранският президент отправи този апел на извънредната еднодневна среща по повод израело-ливанската криза на Изпълнителния комитет на Организацията ислямска конференция (ОИК) в Путраджая, Малайзия.

По време на срещата нейният домакин и премиер на Малайзия - Абдула бин Ахмад Бадави заявил, че държавите от ОИК трябва да покажат своята готовност да участват в миротворческите операции под флага на ООН по ливанско- израелската граница, предаде БТА.

Чрез видеоконферентна връзка от Бейрут ливанският премиер Фуад Синьора запознал участниците в извънредната среща с последните събития в Ливан.

В същото време стотина малайзийци протестирали пред сградата, в която се провеждала срещата, като скандирали антиизраелски лозунги и развявали знамена, на които пишело "Израелците са терористи" и "Не позволявайте на мюсюлманите да бъдат избивани".

В Путраджая страните от Организация Ислямска конференция са поискали незабавно прекратяване на бойните действия в Близкия Изток.

На заседанието държавните представители изразили възмущението си от двойните според тях стандарти на международната общност спрямо израелската офанзива в Южен Ливан и предупредиха за пагубни последствия, ако кампанията продължи.

Турският представител в организацията, която в момента се председателства от страната му, Екмеледдин Ихсаноглу посочи, че някои страни са готови да изпратят части за разширяване на мироопазващите сили на ООН в Ливан, но не посочи кои са те, предаде Франс прес.

Те /мюсюлманските страни/ са смаяни пред очевидните двойни стандарти, прилагани от международната общност, каза турският представител.

Гневът се разпространява в целия мюсюлмански свят. Опасявам се, че гневът на мюсюлманите се превръща в постоянна омраза към агресорите и техните явни и скрити поддръжници, каза още Ихсаноглу.

Пакистанският министър-председател Шаукат Азиз предупреди от своя страна, че неуспехът на международната общност да спре бойните действия в Ливан увеличава гнева в района.

Тази парализа е опасна и може да има непредвидими дългосрочни последици за мира и сигурността в чувствителния регион на Близкия Изток и в света, подчерта премиерът.